Groen maar verantwoord

Groen maar verantwoord

 Elektrische energie zal in de nabije toekomst een steeds belangrijkere plaats innemen in onze maatschappij. In het verleden was de productie en consumptie van elektriciteit relatief simpel, het werd centraal opgewekt en vervolgens via het elektriciteitsnet naar de consumenten getransporteerd. De introductie van duurzame productiemethoden zoals windmolens en zonneweiden hebben belangrijke gevolgen voor de productie en leverantie van elektra.

Meteorologische omstandigheden bepalen voor een groot gedeelte het aanbod duurzaam opgewekte elektriciteit. Was vroeger de leverantie van elektriciteit een kwestie van éénrichting verkeer op het elektriciteitsnet, nu is dat tweerichtingsverkeer aangezien consumenten door het installeren van zonnepanelen en soms zelfs windmolens ook producenten zijn geworden. Dit alles vraagt veel  meer van het elektriciteitsnet dan bij de aanleg werd beoogd. We moeten dus onder ogen zien dat aanzienlijke investeringen, in de orde van miljarden Euro’s,  in het elektriciteitsnet moeten worden gedaan (zie ook FD 11-1-2019)

Het gedeelte van het elektriciteitsnet dat wordt gebruikt om de inwoners van de Gemeente Wormerland van elektra te voorzien is eigendom van Liander. Die naam komen we allemaal tegen op onze jaarlijkse energieafrekening. Liander is een dochteronderneming van Alliander.

De Gemeente Wormerland heeft een gering belang in Alliander en ontvangt jaarlijks een (binnen de begroting van de Gemeente)  bescheiden dividend. De toekomstige noodzakelijke investeringen in het elektriciteitsnet gaan onvermijdelijk gepaard met aanzienlijke financieringskosten die moeten  worden doorberekend aan de consumenten. Reden voor de VVD Wormerland om bij de behandeling van de begroting 2019 het College de suggestie aan de hand te doen Alliander te bewegen af te zien van de jaarlijkse dividend uitkering of deze tenminste te beperken.

Het College heeft de suggestie van de VVD Wormerland over genomen. Burgemeester Tange, binnen het College verantwoordelijk voor de relatie met Alliander, zal dit verder opvolgen. Wij houden u op de hoogte.