Mantelzorg compliment

De gemeente is verantwoordelijk voor het ondersteunen en waarderen van mantelzorgers. Daartoe bestaat een compliment. Een motie van de VVD voorkomt verdere kortingen hiervan.


De gemeente is verantwoordelijk voor het ondersteunen en waarderen van mantelzorgers.

Mantelzorgers zijn hoog gewaardeerde inwoners zijn, die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving, dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Zij maken daarbij ook extra kosten.
De Raad van Wormerland wil nadrukkelijk haar hoge waardering voor deze mantelzorgers laten blijken.

Daartoe bestaat o.a. een mantelzorgcompliment, waarbij in het najaar de mantelzorgers een financieel presentje kregen. Echter Wormerland had in het verleden het zodanig georganiseerd dat hiervoor een vast totaal-bedrag beschikbaar was.
Probleem ontstond daarbij dat het aantal mantelzorgers toenam van 235 in 2017 naar 255 in 2019, terwijl het totaal-bedrag gelijk bleef.

Daardoor daalde het mantelzorgcompliment van € 150,- in 2017 naar € 98,- in 2019. Daarmee geeft Wormerland echt een verkeerd signaal af. Het 2019 compliment wordt inmiddels overgeschreven.

De VVD initieerde een motie om vanaf 2019 en volgende jaren het Mantelzorgcompliment op € 150,- vast te zetten. Die motie werd met algemene steun door de Raad aangenomen.
De VVD vindt dat mantelzorgers wel wat royaler gesteund mogen worden voor hun onbaatzuchtige bijdrage, maar voor dat VVD voorstel bleek in sept.’19 onvoldoende steun.

Voor de feestdagen zal Wormerland nog een nabetaling van
€ 52,- uitvoeren.