Algemene Politieke Beschouwingen 2024

Algemene Politieke Beschouwing 2024 Bijdrage van de VVD-Wormerland Martijn Doorenbos Fractievoorzitter 7 nov. 2023

Mevrouw de Voorzitter, Portefeuillehouders, Collega Raadsleden en geïnteresseerde toehoorders:

Het Noord-Hollands Dagblad opende op zaterdag 4 november j.l. met de kop "Kleiner wonen ? Dat is lastig”. Het betrof een artikel waarin ouderen aangaven kleiner te willen wonen, maar dit vanwege onbetaalbaarheid dan wel gebrek aan passende woonruimte niet te kunnen. Na lezing van dit artikel moest ik terugdenken aan de voorronden met betrekking tot de plannen voor woningbouw in Wormer en het verloop hiervan. Insprekers die aangaven dat van bouw moest worden afgezien dan wel zelfverklaarde deskundigen die de indruk wensten te wekken dat ze het zelf allemaal beter wisten. Met uitzondering van de vertegenwoordigster van de huurdersvereniging, spraken de insprekers zich uit tegen de Collegeplannen.

Maar mensen, laten we nu eens niet naar de onmogelijkheden kijken maar juist naar de mogelijkheden en beseffen dat we keuzes moeten maken en het niet iedereen naar 't zin kunnen maken. Immers de beoogde bouwprojecten voor 1000 woningen en nieuwe sportvoorzieningen zijn al vertraagd en het wordt er niet beter op door de protesten. De VVD vindt het moeilijk te begrijpen dat deze groep protesteerders die het zelf comfortabel hebben, niet kunnen inzien dat de woningnood hoog is en dat zij, bijvoorbeeld voor onze jongeren, geen ruimte willen bieden.

 Blijkens programma 2, meer specifiek 1.1.1 Woningvoorraad vergroten valt op pag. 14 het volgende te lezen: “in 2023 zijn 21 tijdelijke woningen voor een periode van 10 jaar gerealiseerd voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne op de locatie De Kleine Braak (naast de Poelweg) in Wormer. In 2024 worden nog eens maximaal 29 tijdelijke woningen gerealiseerd (door een woningbouwcorporatie). Deze woningen zijn bedoeld voor starters, statushouders en spoedzoekers”. Op pagina 125 van dezelfde begroting valt onder het kopje Doorkijk naar 2024 te lezen: “De locatie aan de Poelweg wordt waarschijnlijk in 2024 uitgebreid met andere doelgroepen (spoedzoekers en minderjarige alleenstaande asielzoekers)”.

Het is opvallend dat wij nu eerst bij de begroting 2024 – 2027 in een tussenregeltje moeten lezen dat er op de locatie aan de Poelweg naast de al bekende woonruimte voor ontheemden uit de Oekraïne, starters, statushouders en spoedzoekers ook minderjarige alleenstaande asielzoekers gehuisvest worden. Wanneer kan de Raad hiertoe een voorstel verwachten of wordt de raad geacht stilzwijgend in te stemmen? Is deze locatie wel geschikt om minderjarige alleenstaande asielzoekers onder te brengen?
Graag uw inhoudelijke reactie.

 Programma 3: het Sociaal Domein. Onder het kopje “Wat willen we bereiken”, valt te lezen dat we werken aan bestaanszekerheid, gezond leven, opgroeien en aan maatschappelijke ondersteuning met daar waar mogelijk zorg op maat. Belangrijke instrumenten om dit streven te bevorderen zijn de gezinscoaches en mantelzorgers.

Onlangs bereikte ons een raadsvoorstel waarin de portefeuillehouder de waardering voor mantelzorgers wilde wijzigen, wat volgens de VVD niet in het voordeel van de mantelzorgers zou uitpakken. De VVD zal nu en in de toekomst niet instemmen met dit soort voorstellen.

 Programma 4: Maatschappelijke participatie: sport, welzijn en onderwijs.

Onder het kopje “Wat willen we bereiken”, lezen wij: “Als gemeente spelen we in op wat er leeft, denken we oplossingsgericht mee en faciliteren we waar mogelijk”.
Een nobel streven, dat wij verder wensen te ondersteunen. Onze gemeente ondersteunt veel maar soms sluiten regelingen niet goed op elkaar aan . Sport en zwemles voor minima is daar een voorbeeld van. Daarom zal vandaag een bijzondere motie "Zwemles" in ieder geval door VVD en POV ingediend worden.
Naast genoemde motie, komt de VVD nog met een andere motie, namelijk de motie
”historische bank”.  Bij de ingang van het gemeentehuis onder het “fotobord” stond voorheen een historische bank voorzien van houtsnijwerk. De oorspronkelijke bank is ter gelegenheid van de voltooiing van de herbouw van de Beschuittoren aan de Beschuittoren geschonken en in het gemeentehuis is daarvoor een hardhouten bank zonder historische verbinding terug gekomen. Bij sommige leden van deze raad wordt het historisch gemis van de desbetreffende bank tot op de dag van vandaag gevoeld. Tegen deze achtergrond komt onze fractie met een voorstel opgenomen in een motie om de historische bank te laten namaken.

 Programma 6: Bestuur en Organisatie:

Blijkens de begroting ligt OVER op koers om een flexibele, betrouwbare en inspirerende organisatie te blijven met leverend vermogen, gericht op dienstverlening aan de burgers van deelnemende gemeenten en in staat om een volwaardige participatiepartner te zijn in de regio.
Daarnaast vinden aanpassingen plaats aan de nieuwe Wet Gemeenschappelijke Regelingen. Stuk voor stuk ontwikkelingen die onze fractie van harte ondersteund. Mocht het daarnaast mogelijk zijn om  op basis van de 0+ variant de ambtelijke samenwerking met de ons omringende gemeenten te intensiveren, dan heeft dat vanzelf eveneens onze warme instemming.

Vervolgens de risico inventarisatie:
Hierin valt te lezen dat het sedum dak op de MFA verkeerd geplaatst is waardoor het dak rot geworden is. Aangegeven wordt, dat er sprake is van een groot risico, met een hieraan verbonden een financieel risico van € 300.000.
Betekend dit dat de gemeente er van uitgaat dat haar juridische positie in deze zwak is, zodat de kans aannemelijk is dat de gemeente het schadebedrag zelf zal dienen te dragen? Wat zijn de gevolgen hiervan voor het desbetreffende bouwbedrijf / projectontwikkelaar voor nieuwe projecten binnen de gemeente ? Wordt het desbetreffende bedrijf / functionarissen hiervan op de zwarte lijst geplaatst?

Tot zover in eerste termijn, dank u wel!

Martijn Doorenbos
VVD Fractievoorzitter Wormerland