Afvalscheiding of afvaltoerisme?

Meer dan 30% van het afval in de zwarte container blijkt GFT afval te zijn. Vooral in de periode maart tot en met oktober. Aangezien er voor het legen van de GFT container geen verandering in het aantal x legen komt, is onze vraag; "waar moeten onze inwoners met dat GFT afval naar toe?"

De VVD heeft niet het idee dat wethouder luistert naar onze zorgen en maar op de trein blijft zitten over hoe belangrijk afvalscheiding is.

Deze discussie hoeft wethouder niet met de VVD te hebben. Daar staan wij nl. achter. De focus schijnt te zijn op die 100kg per persoon. Maar men vergeet de nuance aan te brengen in de cijfers. Bij een gezin van 2 personen is dat dus 200kg per jaar. Bij een gezin van 5 personen dus 500kg. Deze vergelijking gaat natuurlijk ook op voor plastic etc. En daar wringt dus de schoen. De VVD gelooft niet dat met minder containers legen en een ander model dat dit opgelost gaat worden.

Het voorstel van de wethouder is als volgt,

1. Over een periode van 4 weken wordt er 1x minder de zwarte container geleegd.

2. Van 2x in de 4 weken plastic ophalen, gaan we een container krijgen en die wordt dus in het voorstel dus 1x geleegd.

Vreemd dat hier een aantal cijfers niet in worden meegenomen en dus zouden kunnen bijdragen tot een oplossing.

1. Meer dan 30% van het afval in de zwarte container blijkt GFT afval te zijn. Vooral in de periode maart tot en met oktober. Aangezien er voor het legen van de GFT container geen verandering in het aantal x legen komt, is onze vraag; "waar moeten onze inwoners met dat GFT afval naar toe?"

2. Bij gezinnen van 4 tot 5 personen hebben gemiddeld, als ze alles 100% scheiden, 3 tot 5 volle plastic zakken per 2 weken. In het voorstel van de wethouder zou betekenen dat dit kan oplopen naar 6 tot 10 zakken in de 4 weken. In onze beleving past dat niet in 1 container. Onze vraag is; "waar moeten onze inwoners met dat plastic afval naar toe, wat niet in de container past?". Hopelijk niet weer in de zwarte container....

Het lijkt er dus sterk op, dat ondanks het goede initiatief om afval te scheiden, dit erg gericht is op kleine gezinnen met gemiddeld 2 personen. In onze beleving niet realistisch.

Het risico op afvaltoerisme en het probleem bij een ander leg(g)en is gigantisch. Als er geen voorstel van deze wethouder komt die o.a. bovenstaande problemen oplost dan zal de VVD dit dossier aanhouden tot dat dit naar tevredenheid is opgelost.